Spanje reisgids | Bezienswaardigheden in Spanje | Citytrips vanaf €100 (2023)

Het koninkrijk Spanje is een favoriete vakantiebestemming voor veel Belgen. De gezellige stadjes, de tropische eilanden, de passionele Spanjaarden en het lekkere eten zitten daar vast wel voor iets tussen. Spanje is perfect voor een autovakantie, een snelle citytrip of een all-in luxevakantie want iedereen vindt er wel zijn gading.
Of het nu gaat om een vakantie naar de prachtige eilanden of een verblijf op het vasteland... Het onstuimige land bekoort je dag na dag.

Lees meteen meerover…
Gemiddelde kosten |Tips om geld te besparen | Zeker doen |
Vermijden | Aanbiedingen

Plaatsen in Spanje

Barcelona | Gran Canaria

Spanje reisgids | Bezienswaardigheden in Spanje | Citytrips vanaf €100 (1)

Het Alhambra paleis, gebouwd door de Moren in Andalusië.

Gemiddelde kosten in Spanje

Accommodatie – De prijs voor een hotel in Spanje is een beetje gelijklopend met de rest van Europa. Grote steden zijn vaak wel duurder, maar over het algemeen zijn de prijzen goed betaalbaar. Een hostel of jeugdherberg vind je vanaf €20 per nacht. Als je je privacy belangrijk vindt zijn er ook meer dan voldoende budget opties beschikbaar. Even zoeken toontal meteen mooie acties, waar je maar €30 per nacht voor een dubbele kamer betaalt.
Hou je van in de watten gelegd te worden? Dan betaal je vanaf €50 voor drie of vier sterren.
Actuele prijzen, aanbiedingen en beschikbaarheid voor hotels in Spanje check je op Booking en Trivago.

Eten –Jezelf volproppen is niet erg duurin Spanje. Als je een beetje op je budget let kan je gaan eten voor €6 per maaltijd (Vooral fastfood). Op restaurant betaal je tussen €10 en €16. Wil je de Spaanse tapas verorberen? Dan betaal je iets meer, afhankelijk van hoeveel hapjes je uitprobeert.
Een broodje kost tussen €3 en €5 en een drankje tussen €2 en €4. Grootsteden zoals Barcelona en Madrid durven de prijs op toeristische locaties wel eens omhoog drijven. Kies dus beter voor een eetgelegenheid verderop.

Vervoer – In de meeste Spaanse steden zijn bussen aanwezig, en vaak ook metro’s. Het openbaar vervoer kost een beetje hetzelfde als bij ons; tussen €1 en €3 per rit. Vaak is het voordeliger om een toeristenpas aan te schaffen.
Wil je de trein nemen om naar andere plekken in Spanje te reizen? Dan betaal je vooral voor de hogesnelheidstreinen veel.

Vergeet ook niet dat je goedkope huurwagens kan lenen in Spanje! Een autovakantie in dit land is ook heel leuk.

Spanje reisgids | Bezienswaardigheden in Spanje | Citytrips vanaf €100 (2)

Een panorama over Barcelona.

Tips om geld te besparen in Spanje

Ga lunchen – Spanjaarden gaan ’s middags allemaal massaal samen tafelen. Logisch, want een lunch kost niet heel veel! Een driegangenmenu met brood en wijn hoeft je niet meer te kosten dan €15 per persoon. Kijk gerust even rond, wanter zijn heel wat restaurants die goedkope lunches aanbieden.

Drankjes op het strand – De politie is niet helemaal gek vantoeristen of locals die met alcohol op straat lopen, maar zo lang je niet ladderzat bent kan het hen niet zo veel schelen. Ga goedkope biertjes (Estrella Damm, €1!) of een Spaans wijntje halen in de supermarkt en geniet er van op een van de stranden of gezellige pleintjes.

Gratis musea – Ben je een fervente museumbezoeker? Doe dan al een beetje research op voorhand, want veel musea zijn op bepaalde dagen of tijdstippen gratis te bezoeken. Een normaal toegangsticket kost toch al gauw €10 en daar kan je wel andere leuke dingen mee doen.

Ga vroeg uit – Alle feestbeesten die iets extra willen besparen gaan het best iets voor middernacht naar de club. Na middernacht moet je op de meeste plekken immers ingang betalen.

Nachtbus in plaats van HST – Ga je meerdere steden bezoeken in Spanje? Een hogesnelheidstrein is vaak heel duur. Een veel goedkopere optie is dan om eenovernight bus te boeken. Ze zijn iets trager, maar je bespaart er tegelijkertijd ook op één overnachting!

Marktjes – Heb je zin in fruit of wil je enkele boodschappen doen? Ga dan naar de marktjes. De producten zijn er kakelvers, lekker en veel goedkoper dan in de supermarkt! Bovendien zijn ze heel gezellig om door te lopen.

Spanje reisgids | Bezienswaardigheden in Spanje | Citytrips vanaf €100 (3)

Valencia, de derde grootste stad van Spanje.

Watte doen in Spanje

La Tomatina – Iedere laatste woensdag van de maand augustus barst er een gigantisch volksfeest los inBuñol. Duizenden toeristen en locals zakken af naar deze kleine stad om er voor eventjes tomaten op elkaar te gooien. Na het evenement zijn alle straten en huizen roodgekleurd door het tomatensap en lijkt het stadsbeeld wel op een apocalyptisch beeld uit een film. Voor je de tomaten gooit, wordt gevraagd om ze eerst plat te knijpen zodat ze geen pijn doen als je ze op iemand gooit.

Citytrips – Spanje heeft heel wat leuke en interessante steden om te ontdekken. Naast Barcelona en Madrid zijn ook Sevilla, Malaga, Granada en Cordoba publiekslievelingen. Elke stad heeft zijn eigen charmes en ze zijn onmogelijk te vergelijken met elkaar.
Lees zeker ook deze blog posts:
3 of 4 dagen in Barcelona
Tips voor een citytrip naar Barcelona

Eilanden hoppen –Spanje heeft heel wat eilanden die de moeite waard zijn om te verkennen. Ga uitwaaien en relaxen op een van de Canarische eilanden, of schud het feestbeest in jezelf wakker op Ibiza!

Het Alhambra –Toen de Moren de macht hadden in Granada, bouwden zij dit prachtige paleis. Het UNESCO werelderfgoed bestaat vooral uit een islamitische architectuur en interieur, maar in het midden van het paleis werd eenrenaissancistisch paleis geplaatst door Koning Karel V. Naast het prachtige gebouw, kan je ook je ogen uitkijken op de prachtige tuinen.

Gaudi –Eén van de grootste Spanjaarden is natuurlijk Antoní Gaudi. Veel van zijn bouwwerken staan verspreid over Catalonië. Vooral in Barcelona heb je heel wat van zijn prachtige kunst staan. Denk maar aan deSagrada Família, Casa Batllo, Casa Vicens, Casa Mila en het Park Güell.

De Mezquita – Op de plek waar de Mezquita is gebouwd stondvroeger een grote kathedraal, maar toen het gebied door de Moren werd veroverd bouwden zij hier een moskee op. Het Spaanse woord voor moskee is Mezquita, en eens de christenen Cordoba heroverden werd de moskee ook weer omgebouwd tot een kathedraal. Het UNESCO gebouw is zeker een aanrader als je in de buurt bent. De clash tussen verschillende architecturale stijlen is wondermooi.

Probeer tapas –In Spanje vind je overal tapas. Eigenlijk zijn het allemaal kleine gerechtjes die je samen met je vrienden of familie moet oppeuzelen. Het lekkere eten dat in kleine porties wordt geserveerd maakt een restaurant uitje altijd gezellig.

Flamenco – Een traditionele dans uit Spanje is natuurlijk de Flamenco. Probeer zeker om naar een voorstelling van deze dansers te gaan kijken. Vaak treden ze op in restaurantjes en bars, zeker op toeristische locaties. De rondtollende rokken, gestipte kledij en klakkende schoenen willen je meteen laten mee doen!

Bergen beklimmen – Spanje heeft heel wat berg- of rotsachtig gebied. De immense steenachtige gebieden zijn hemels voor wandelaars of natuurliefhebbers, maar tussen de mooie natuur vind je ook heel wat pittoreske dorpjes terug. De mooiste gebieden liggen verspreid in de Spaanse Pyreneeën en deSierra Nevada.

Plan een voetbalvakantie – Spanje is één van de beste voetballanden ter wereld. Liefhebbers van deze sport zullen blij zijn om te horen dat je heuse voetbalreizen naar Spanje kan boeken! Op deze manier combineer je een spannende match met een bezoek aan één van de beroemdste stadions ter wereld: Camp Nou of Santiago Bernabéu! En natuurlijk kan je de rest van je citytrip invullen met andere dingen die je leuk vindt.

Spanje reisgids | Bezienswaardigheden in Spanje | Citytrips vanaf €100 (4)

Malaga ligt in het zuiden van Spanje, heel dichtbij Marrokko.

Vermijden in Spanje

Loop niet in zwemkledij – Heel wat toeristische plekjes in Spanje liggen aan de zee, en dus denken veel toeristen dat je overal in de stad kan rondlopen in een zwempak. Veel Spanjaarden storen zich er aan en er staan zelf zware boetes op in de meeste steden.

Te vroeg naar huis gaan – Wil je vroeg terug keren van een nachtje stappen? Niet zo snel! De meeste clubs en bars beginnen maar rond middernacht en één uur vol te lopen. Tegen vier of vijf uur ’s morgens is het het drukst en worden drankjes vaak tegen spotprijzen aangeboden. Voor een leukere sfeer en goedkopere drankjes blijf je dus best nog iets langer op.

Siësta vergeten – De Spaanse Siësta of middagpauze isnog steeds een begrip! Vergeet dus niet om een goed ontbijt te nemen, want tijdens de middag zijn heel wat winkels en restaurants gesloten. Sowieso eten de Spanjaarden iets later. Lunch wordt meestal geserveerd tussen twee en vijf uur, en avondeten pas rond negen uur ’s avonds.

Ongeduldig worden – Net zoals heel wat zuiders gelegen landen is ook Spanje heerlijk relaxed enlaid back. Alles gaat er op z’n gemakje aan toe, ook in restaurants. Wind je niet op en ga mee in deze rustige omgeving. Je ontstresst er zelf ook van!

Spanje reisgids | Bezienswaardigheden in Spanje | Citytrips vanaf €100 (5)

De Cibeles fontein in Madrid.

Reizen en aanbiedingen in Spanje

Meer info over Spanje

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated: 2023/04/27

Views: 5743

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.